Mitä tapahtuu jollekulle, joka juo olutta joka päivä?

Olut houkuttelee pitkän työpäivän jälkeen. Mutta onko yksi olut päivässä hyväksyttävä ratkaisu? Kysyimme asiantuntijalta.
Monet suomalaiset rakastavat olutta. Useimmat ihmiset nauttivat kylmän tuopin juomisesta pitkän työpäivän jälkeen. Voinko juoda olutta joka päivä? Mikä on seuraava askel?

– Olutta ei suositella juomaan joka päivä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Heli Reinivuo sanoi, että osa suomalaisista on altis alkoholismille.
Reinuvuo sanoo, että merkittävin riski on summien mahdollisuus nousta. Suuremmat määrät voivat kuitenkin johtaa terveysongelmiin ja ongelmallisempaan käyttöön. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että alkoholin kulutus korreloi suoraan alkoholiin liittyvien haittojen määrään.
Huomaat, että et voi juoda yhtä olutta päivässä, jos olet tottunut siihen, varsinkin jos kotona on enemmän tölkkejä. Samanlainen kuin viinipulloille, se on identtinen. Henkilö saattaa ajatella, ettei pulloa saa avata, jotta se ei pilaa.
Tapa vahvistuu, jos on vuorovaikutusta päivittäisestä neulomisesta, kuten työporukan päivittäisestä töiden jälkeen. Paihdelink sanoo, että alkoholia kulutetaan Suomessa ensisijaisesti, koska se on sosiaalinen juoma. Humala on tuttu osa suomalaista sosiaalista vuorovaikutusta. Humalat ovat edelleen suosittuja ja hyväksyttyjä.
– Alkoholin juomiseen liittyy usein sosiaalisia paineita, kierteen vahvistamista.

Käytä sitä ruoan tai juomana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi, että alkoholijuomien keskimääräinen vuosikulutus vuonna 2017 oli 10,3 litraa 100-prosenttista alkoholia yli 15-vuotiasta kohden. Alkoholin kulutusmäärät eivät ole jakautuneet tasaisesti suomalaisten kesken. Suurin osa suomalaisista juo maltillisesti, paljon tai ei ollenkaan. Pieni annos juo hyvin vähän tai ei ollenkaan.
Terveyskirjast kirjoittaa, että liiallinen alkoholinkäyttö voi vahingoittaa sydän- ja verisuonijärjestelmää. Alkoholin vaikutukset verenpaineeseen lisääntyvät, ja vielä enemmän alkoholi voi johtaa sydämen rytmihäiriöihin.
Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kohtuullinen alkoholinkäyttö (0,5–1 g päivässä) kuolee vähemmän sepelvaltimotautiin kuin alkoholia käyttämättömillä. Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että alkoholia ei pidä juoda sydänsairauksien estämiseksi. Reinivuo on samaa mieltä.
Reinvuo suosittelee, että naiset juovat yhden annoksen keskiolutta päivässä (0,33 litran pullot) ja miehet kaksi. Paihdelink sanoo, että suomalaisessa juomakulttuurissa on harvinaista yhdistää alkoholia lounaaseen tai illalliseen arkisin. Reinuvuo uskoo, että sen saavuttamiseen kannattaa pyrkiä.
Hänen mukaansa olutta tulee nauttia ateriajuomana, ei päivittäisenä juomana.