Voit nauttia pitkiä, myöhäisillan juomia ystävien kanssa ja nauttia hyvästä ruoasta.
Saatat epäillä ajokykyäsi aamulla.
Epäily on hyvä asia, sillä ajokunnon tunteminen voi olla haastavaa.
Huonon ajokokemuksen voi saada, jos olet juonut, nukkunut vain muutaman tunnin ja katuu iltaa.
Elimistön kykyyn polttaa alkoholia vaikuttavat monet tekijät, kuten kehon koostumus, ikä ja illalla nautitun alkoholin määrä.
Koska ilta jatkui varhaiseen aamuun, alkoholia saattaa edelleen olla veressä. Krapula voi aiheuttaa myös liikenneonnettomuuksia.
– Krapula on, kun aivot yrittävät selviytyä alkoholimyrkytyksestä. Kaarlo SIMOJOKI
A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja ja ylilääkäri Simojoki on myös riippuvuuslääketieteen työelämäprofessori Helsingin yliopistossa.
Vaikka tangot eivät estä sinua ajamasta krapulan jälkeen, ne voivat aiheuttaa vakavan riskin ajokykyllesi. On parasta levätä ja syödä hyvin ennen ajon aloittamista.
Huhuja ja uhkauksia lapsellisesta käytöksestä
Yksi yleisimmistä rattijuopumustilanteista, varsinkin kesällä, on se, että juot muutaman drinkin matkustamossa ja huomaat sitten olevansa vähissä ja menet hakemaan lisää.
Saatat tuntea olosi ajokykyisemmaksi muutaman ajon jälkeen.
Simojoki kertoo, että on vaikea määrittää, kuinka humalassa joku on.
Vain veren alkoholipitoisuuden mittauslaite voi määrittää luotettavasti veren alkoholipitoisuuden.
Edelleen uskotaan, että tanssijaisten lukumäärään voi vaikuttaa olemalla hyvä opiskelija.
Miehet saattavat myös uskoa, että kovat miehet selviävät kaikesta, joten he ottavat todennäköisemmin ajaa. Simojoki sanoo, että näin lapsellista kaikki meteli voi mennä.
Alkoholin vaikutuksen alaisena ihminen ei ymmärrä tilaansa. 0,8 millen juova henkilö voi uskoa olevansa “vedenkirkas”, varsinkin jos hän käyttää säännöllisesti alkoholia.
Vaikka veren alkoholipitoisuus on hieman alle 0,5, riskisi joutua onnettomuuteen voi kolminkertaistua. Simojoki kertoo, että 0,8 tai enemmän tapaturmariski voi johtaa 30 prosentin nousuun veren alkoholipitoisuuksissa.
Joskus ulkonäkö voi olla harhaanjohtavaa.
Se, että monet ihmiset näyttävät ja tuntevat olevansa erittäin hyväkuntoisia ajamaan jopa runsaan alkoholin käytön jälkeen, on yksi tekijä, joka voi lisätä rattijuopumuuden mahdollisuutta.
Tästä syystä ihmiset voivat hyväksyä jonkun väitteen, että he voivat silti ajaa.
Simojoki sanoo, että tämä illuusio on valhetta.
Saattaa vaikuttaa siltä, että joku ei ole herkkä alkoholille, jos hän tuntee hyvin alkoholin vaikutukset. Mutta totuus on, että hän ei ole.
Simojoki sanoo, että alkoholilla on aina sama vaikutus ihmisen kykyyn ajatella selkeästi.
– Joku pystyy humalassa kommunikoimaan lähes ymmärrettävästi, ja hän voi hallita kehoaan täysin. Hänellä on myös hitaampi reaktioaika, enemmän kömpelyyttä ja vähemmän aivotoimintoja.
Alkoholi vaikuttaa kykyyn keskittyä, kiinnittää huomiota, tehdä päätöksiä ja hallita impulsseja. Veri on saastunut alkoholilla, mikä hidastaa reaktiota ja lisää harkintavirheiden todennäköisyyttä. Tuomio vaikeutuu.
Kaikki tämä lisää onnettomuuden mahdollisuutta.
Hidas reaktiotila
Vaikka lievästi humalassa voikin ajaa autoa tuttua reittiä varsin asiallisesti, hän ei pysty reagoimaan hätätilanteessa nopeasti.
Simojoki kertoo, että jos joku on humalassa ja ylittää suojatiellä ajoneuvon eteen, hän ei siirry normaalitilasta reaktiiviseen tilaan yhtä nopeasti.
Päihtynyt henkilö ei pysty pysäyttämään autoa niin nopeasti kuin ilmeisesti. Nämä sekuntien murto-osat voivat määrittää, kuinka vakavaksi onnettomuudeksi tulee.
Juominen voi johtaa auton nopeuden virhearviointiin ja kolmen ulottuvuuden näkemisen heikkenemiseen.
Voit ajaa kuin olisit viisikymppinen alkoholin alaisena. Voit mennä suoraan mutkaan ja törmätä sitten puuhun.
Peräänajo on tyypillinen liikenneonnettomuus, jossa on osallisena rattijuoppo.
Simojoen mukaan turvallisin alkoholiraja liikenteelle on nolla.
Iloinen tunne on optimaalinen luku millilitraa kohti.
Vanhan sanonnan mukaan viina tulee olla oppineiden juoma. Tämä sanonta tarkoittaa, että viisaat ihmiset käyttävät alkoholia tavalla, joka ei vahingoita itseään tai muita.
Tutkimukset osoittavat, että alkoholista valmistettua terveellistä juomaa ei voida muuttaa millään tavalla. Sen tarkoitus on humalassa ja hyvä olo.
On tärkeää rajoittaa alkoholin kulutusta terveytesi parantamiseksi.
Tutkimukset osoittavat, että ihminen on sosiaalisin, jos veren alkoholipitoisuus ei ylitä 0,7/1000.
Mittaamalla veren alkoholipitoisuutesi säännöllisesti voit pysyä tämän rajan sisällä. Voit myös oppia kuluttamaan sitä vastuullisesti.
Kaarlo Simojoki uskoo, että alkoholinkäytön kohtuudella pitää ottaa muitakin opiksi.
Italiassa on yleistä, että aterian alussa juodaan viiniä, sitten toisen ja sitten siirrytään hetkeksi vesirajaan. Sen jälkeen voit vielä nauttia lasista.
Esimerkiksi kahvi ei voi nopeuttaa alkoholin palamista. Maksa polttaa alkoholia vain sen verran kuin se tarvitsee omaan tahtiinsa.
Hyödylliset laskurit
Alkoholilaskuri voi auttaa sinua arvioimaan, kuinka paljon alkoholia kehosi on kuluttanut.
Laskin kysyy painosi, sukupuolesi, ikäsi ja juomien määrän. Alkoholiannos sisältää 4 cl väkevää alkoholijuomaa, 12 cl viiniä ja pullon (33 cl) keskiolutta.
Laskin arvioi ajan, joka kuluu elimistöltäsi alkoholin polttamiseen. Laskimen tiedot ovat vain arvio.
Laskurin avulla voit määrittää, kuinka paljon alkoholia voit käyttää illalla, jos aiot ajaa autoa aamulla.
Voit myös kertoa alkoholimittareille juomasi laadusta ja määrästä.
Rattijuopumusraja on 0,5 mg veren alkoholipitoisuutta.
Laskin osoittaa, että 60-kiloisen naisen ei tulisi juoda enempää kuin kaksi lasillista viiniä tunnissa voidakseen katsoa olevansa rattijuopumuksessa. Jotta alkoholi ei pala, hänen tulee odottaa kolme tuntia ennen viinin nauttimista.
75-kiloisen miehen katsotaan ylittäneen rattijuopumusrajan, jos hän juo kolme pientä lasillista viiniä tunnissa. Niiden palaminen kestää neljä tuntia, kun he lopettavat juomisen.
Ajokielto pitkiksi ajoiksi
Törkeäksi rattijuopumukseksi määritellään 1,2 promillea alkoholin nauttiminen. Rangaistus törkeästä rattijuopumuksesta voi johtaa jopa kahden vuoden vankeuteen.
Myös rattijuopumuksesta syyllistyneelle voidaan määrätä ajokielto. Ajokielto voi olla voimassa enintään viisi vuotta.
Jopa viidennes kaikista liikennekuolemista koskee rattijuoppoja. Useimmat onnettomuudet johtavat joko humalaisen kuljettajan tai hänen matkustajan kuolemaan.
Vuonna 2019 poliisi sai ilmoituksen noin 18 400 rattijuopumuksesta. Vuonna 2018 rattijuopumuksissa kuoli 32 ihmistä.
Alkoholin kokonaiskulutus vuonna 2019 oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 10,0 litraa 100-prosenttista alkoholia asukasta kohden 15 vuoden aikana.