PERINTEISET SUOMEN MIKROKEHITTIMET

Suomessa Nordlandissa kaksi tislaamoa ja neljä mikropanimoa ovat joko joustamassa tai ovat avaamassa. Täällä täällä viinakauppa ei tarkoita vain panimoa tai tislaamista, vaan myös yhteyden muodostumista paikalliseen perintöön.

Alkoholilaboratorio

Alan uusin yritys, Sangen, kutsuu itseään alkoholilaboratorioon. Se on saanut paljon tiedotusvälineiden huomiota voittamalla yli miljoonan euron osakeannin keväällä 2016. Yhtiö halusi kerätä tarpeeksi rahaa 200 000 litran oluen tuottamiseksi vuodessa, mutta saamansa rahat voivat kattaa kymmenen kapasiteetin. kertaa tuon määrän.
Sangen valmistaa ja tislaa Torniossa, kaupungissa Ruotsin ja Ruotsin rajalla, panimossa, jossa kerran valmistettiin Lapin Kulta -olutta (nimi tarkoittaa “Lapin kultaa”). Aiemmin juomateollisuuden valmistajan Hartwallin omistama sivusto suljettiin, kun fuusio Heinekenin kanssa tuli voimaan vuonna 2010, mikä toi yli 130 vuoden panimo-perinteet pysähtymään alueella. Lapin Kulta valmistetaan nyt Etelä-Suomessa. Tornion panimon ylösnousemusta on pidetty hyvänä uutisena Torniossa ja koko Suomen Lapissa.
“Sijainti on meille erittäin tärkeä”, sanoo Sangenin markkinointijohtaja Jami Teirikari. Yritys on neuvotellut Suomen saamelaiskäräjien kanssa saamelippujen värien mahdollisesta käytöstä pakkauksissa. Alkuperäissaamelaisten kotimaa ulottuu Pohjois-Suomen, Ruotsin ja Norjan yli sekä Venäjän kulmaan.

Laajennettu maku Oulussa

Paikallinen yhteys on tärkeä myös kahdelle uudelle panimolle Oulussa, 200 000 asukkaan kaupungissa noin 130 kilometrin päässä Torniosta. Yksi heistä, Sonnisaari, on julistanut itsensä Oulun olutkulttuurin perilliseksi. “Tavoitteenamme on tehdä Oulusta jälleen panimokaupunki”, kertoo perustaja Timo Tyynismaa.
Oulua on valmistettu Oulussa vuodesta 1847, mutta myöhemmin Pohjois-Suomi melkein kuivui. Jonkin aikaa Polarpanimot (Polar Breweries) oli ainoa jäljellä. Se sijaitsi ensin Kiimingissä lähellä Oulua ja myöhemmin 450 kilometriä pohjoiseen Saariselällä, kaupungissa, joka tunnetaan parhaiten hiihtokeskuksena Suomen Lapissa.
Sonnisaari perustettiin vuonna 2011, kun perustajat ihmettelivät, miksi Ouluksen kokoisessa kaupungissa ei ollut panimoa. Yritys, jonka nimi tarkoittaa ”härkäsaarta” Oulussa sijaitsevan paikan jälkeen, perustettiin vuonna 2014. Ensimmäinen olut tuli markkinoille keväällä 2015. Toinen Oulussa toimiva panimo Maistila syntyi rakkaudesta oluelle, omistaa Riku Harju, yksi perustajista. Sen nimi tulee suomalaisesta sanasta maistaa, “maun mukaan”.
Intohimo panimoihin ja työmaalla on osoittautunut onnistuneeksi molemmille yrityksille. He työskentelevät nyt kasvattaakseen liiketoimintaansa. Sonnisaaren oli jopa kolminkertaistettava laajennussuunnitelmansa.
Toinen panimo, Lapin Panimo (Lappland Brewery), avaa ovensa syksyllä 2016 Rovaniemellä, 200 kilometriä Oulusta pohjoiseen. Rovaniemen keskusta on napapiirin eteläpuolella – viimeksi napapiirin lähellä oli panimo vuonna 1958. Toinen panimo perustetaan Taivalkoskelle, 180 kilometriä Oulusta itään.
Sonnisaari ja Maistila ovat tervetulleita kilpailuun. “Mielestäni kilpailu ei ole hullua juuri nyt”, Harju sanoo. ”Päinvastoin, suomalainen pienpanimo-kohtaus on hyvin avoin. Ihmiset auttavat toisiaan. Se on hieno yhteisö. “