Hapan olut tai hapan olut

Hardcore-oluen ystävät rakastavat happamia oluita. Ne ovat tämän hetken kuumin oluttrendi. Se on primitiivinen, kuiva, hapan, suussa sulava, kihelmöivä olut. Makumaailmaa voi kuvata sanoilla, kuten piha, hevosen hiki ja pilaantunut maito. Se on nyt niin suosittu. Nyt on trendikästä juoda useimpien kuluttajien mielestä hapan olutta. Pilaantunut?
Happamat oluet ilmestyivät satoja vuosia sitten, kun luonto salli villihiivojen ja bakteerien valmistaa vierrestä olutta. Hapanolutta on kolme päätyyppiä: Berliner weisses, lambics ja sour ales. Nykyään hapan olut on merkki luomutuotannosta, joka palaa juurilleen. Se on siirtymässä paljon pienempään mikrobiaktiivisuuteen ja monimutkaisempaan valmistusprosessiin. Puhtaat brettanomyces- ja lactobacillus-mikrobikannat luovat ajankohtaisia happamia oluita.


Puhtaista ylä- ja alahiivakannoista tuli mielenkiintoisia, kun oluen käymistä haluttiin kontrolloida. Halusimme miedomman ja tasapainoisemman makuaromin. Halusimme oluelle tasalaatuisen ja pidemmän säilyvyyden. He alkoivat valmistaa teollisuusolutta.
Se ei ole helppoa, mutta se on mahdollista vanhan kansan panimomestarille, joka uskoo hygienian ja puhtauden olevan oluenpanon kriittisimpiä ja muuttumattomimpia ohjeita. Olut on tarkoituksella saastutettu pilaantumisbakteerilla! Näitä ovat yksi oluenpanimoiden sukupolvi taistellut välttääkseen olutta. On tehty tutkimuksia ja kehitetty sanitaatiostrategioita. Kutsumattomia vieraita on etsitty jokaisesta säiliöstä, erästä ja pullosta toivoen, ettei niitä tule olemaan.
Maitohappobakteerit (tunnetaan myös nimellä Lactobacillus) voivat aiheuttaa vakavia hygieniaongelmia, kun niitä löytyy väärästä tuotteesta tai paikasta panimossa. Se on paskaa, jota ei löydy mistään muualta kuin hapan oluista. Se on erittäin pysyvä bugi, joka viihtyy ja lisääntyy hapettomissa ympäristöissä. Tämä tekee siitä vakavan uhan pakatulle Lager-oluelle. Se voi juuttua putkiin ja hitsaussauman karkeaan pintaan. Pidä panimon laitteet, säiliöt ja tuotantoympäristö puhtaana poistamalla ylimääräiset mikrobit, kuten hiivat, homeet ja maitohappobakteerit paikoista, joissa niitä ei tarvita. Haluamme, että vain osa oluistamme maistuu happamalta.
Panimoiden on ylitettävä perinteisen oluenpanon rajoja luodakseen asiakkailleen uusia makuja ja elämyksiä. Oluen ainutlaatuisuus ja äärimmäisyys voivat olla sen kilpailuetu. Uusia panimoita perustetaan yhä enemmän. Ilman mainos- ja markkinointiresursseja sinun on kuitenkin keskityttävä tuotteeseen, joka erottuu joukosta. Näitä työkaluja ovat rohkeita reseptejä, innovatiivisia ainesosia ja uusia tuotteita.
Joskus unelmaa pienen panimon omistamisesta voi rajoittaa halu keittää olutta ja valmistaa helppoa, reseptisuunnittelua ja ainutlaatuista pakkausta. Nämä ovat “rusinat pullasta” alalla. Jokainen haluaa tehdä oluensa. Panimon tukitoimintaa tulisi huomioida enemmän. Amatöörit voivat valmistaa ja suunnitella laitteita, kuten säiliöitä, putkia ja letkuja, taloudellisista syistä. Aloitteleva panimo-yrittäjä saattaa tarvita tietoa ja taitoja tuotantolaitteiden puhdistamiseen.
Laitteillasi on mahdollista valmistaa olutta ja ylläpitää korkeaa puhtautta. Jos haluat tehdä hapanolutta laitteillasi, se voi olla ongelma. Ne voivat olla ongelmallisia muiden oluttyylien kanssa niiden mikrobipopulaatioiden vuoksi.
Voi pojat, nämä beetat ja laktoosi ovat niin hallitsevia! Jos on mahdollista, ne huuhtelevat pois herkät panimohiivakannat. Meillä on nyt tarjolla korkeatasoista pienpanimokoulutusta, joten näitä haasteita pohditaan yhä enemmän.
Syyt hapan oluiden suosioon on helppo nähdä. Mitä panimo ei ole voinut nähdä, että sen tuottamasta oluesta ei tullut odotetusti? Se osoittautui vääräksi, ja nyt se maistuu katkeralta. “Mitä nyt? Maistuuko seuraava erä samalta?” Siellä oli muutama kirouksen sana. Tehdään siitä taas positiivinen: “Tämä on hyvä!”
Kuluttajien makutottumukset muuttuvat samalla tavalla: “Ai, tämä on uutuusolut siitä (kaikkien huulilla!) mikropanimosta… Ai tämä maistuu… Tämän luultavasti tuoksuu tältä… Tämä on hyvä.” Olemme (mukavasti) kieroutuneita syödessämme sinihomejuustoa ja rahkaa. Näitä valmistetaan myös pilaantuvien mikrobien puhdasviljelmäkannoista. Emme pidä piimämaidosta tai homeisesta leivästä, mutta ne maistuvat hyvältä.
Lopullisen päätöksen tekee asiakas, maistuuko olut hyvälle vai ei.