Suomen parhaat olutfestarit

Suomalaiset ovat oluen ystäviä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on perustettu kymmeniä pienpanimoita, jotka ovat tuoneet markkinoille satoja uutuusoluita. Pienpanimoiden määrän kasvun mukana olutfestivaaleja ja olutjuhlia järjestetään runsaasti ympäri maata. Olutfestivaaleja onkin järjestetty useaan otteeseen viime vuosina. Ympäri Suomea järjestetään monia erilaisia oluen ystäviä ja olutpanimoita yhdistäviä festivaaleja, joista vanhin on Helsingissä järjestettävä Helsinki Beer Festival. Sitä on järjestetty jo vuodesta 1998 lähtien joka huhtikuussa Helsingin Kaapelitehtaalla. Vuonna 2017 festivaaleille osallistui 30 pienpanimoa sekä kymmeniä ulkomaalaisia pienpanimoita ja maahantuojia. Festivaaleilla on oluen lisäksi myös esitteillä siidereitä ja muita vahvoja mallasjuomia. Vuosittain festivaaleilla on jokin teema, vuonna 2017 se oli unkarilaiset oluet.

Toinen mainittava tapahtuma on Helsingissä järjestettävä OlutExpo. Sitä on järjestetty Helsingin Kaapelitehtaalla joka lokakuu vuodesta 2013 lähtien. OlutExpon päämääränä on olla hieman vakavampi olutfestivaali. Oluiden ja muiden juomien lisäksi festivaaleilla on seminaarityyppistä ohjelmaa ilman häiritsevää taustamusiikkia. Ohjelma sisältää tietoiskuja ja esityksiä. Satoihin erilaisiin juomiin voi tutustua ammattilaisten opastuksella. Vuoden 2017 OlutExpossa ruokatarjonnasta vastaa kolme kuuluisaa panimoravintolaa: Il Birrificio, Bryggeri Helsinki ja Ohrana Krouvi Panimo. OlutExpon teemana vuonna 2017 on “olut ruokajuomana”. Expossa on esityksiä joissa käydään läpi, millaista olutta käytetään ruoanlaitossa, mikä olut ja juusto sopivat yhteen ja kuinka oluen raaka-aineita voi käyttää ruoanlaitossa.

Suuret oluet, pienet panimot -festivaalit

Vuoden 2016 matkailutapahtumaksi valittu Suuret oluet, pienet panimot -olutfestivaali on järjestetty vuodesta 2003 lähtien pääosin Helsingissä ja Lahdessa. Se on Suomen suurin ja laajin pienpanimotapahtuma. Helsingin tapahtumista se on saanut Ekokompassi -ympäristösertifikaatin. Vuonna 2012 festivaaleja vietettiin ensimmäistä kertaa Turussa. Vuodesta 2013 eteenpäin festivaalipaikkoihin on lisätty myös Rauma, Tampere ja Jyväskylä. Vuonna 2017 festivaalit kiersivät Helsingissä, Lahdessa, Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä ja Turussa. Vuonna 2018 tähän joukkoon liittyy ensimmäisen kerran myös Kuopio. Vuonna 2017 festivaaleissa esiteltiin yli 300 suomalaista pienpanimotuotetta ja 50 ulkomaalaista pienpanimoa, etenkin Berliinin ja Tallinnan alueelta, oli kutsuttu mukaan.

Kymmenet tuhannet oluen ystävät vierailivat festivaaleilla ympäri Suomen viime vuonna. Pääfestivaali on Helsingin Rautatientorilla heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Helsingin festivaalien aikana valitaan Suomen paras olut. Tittelistä kilpaili kansainvälisen tuomariston edessä vuonna 2017 212 olutta 44 eri panimolta. Tuomaristoon kuuluu suomalaisten olutasiantuntijoiden lisäksi kansainvälinen raati. Raati on tunnettu suurista kansainvälisistä kisoista kuten World Beer Cup ja European Beer Star. Kilpailun järjestää Suomalainen olut ry. Suuret oluet, pienet panimot -festivaalin takana ovat Lammin Sahti oy ja Pienpanimoliiton yhdistyksen jäsenet. Päivisin festivaaleilla on esityksiä ja maistiaisia ammattilaisten johdolla. Huippuravintolat vastaavat festivaalien ruokatarjonnasta, ja iltaisin kävijöitä hemmotellaan musiikkiesityksillä.

Pienempiä paikallisfestivaaleja

Helsingin rautatientorilla järjestettävä Craft Beer Helsinki kerää Suomen käsityöläispanimot saman katon alle. Se järjestettiin vuonna 2017 kolmatta kertaa heinäkuussa. Festivaaleihin osallistuu panimoita Suomesta ja ulkomailta. Oluen lisäksi tarjolla on myös artesaanisiidereitä sekä katuruokaa ja ravintolaruokaa. Kouvolassa järjestetään Kymijoki Beer Festival. Se on rento kesätapahtuma elokuussa Kallioniemen tanssilavalla. Tapahtumassa on tarjolla ruoan ja oluen lisäksi siidereitä sekä viihdyttävää ohjelmaa. Festivaaleilla esiintyy tuttuja musiikkiesiintyjiä vierailijoiden iloksi. Ruokapuolesta vastaavat useat katuruokaan ja panimoruokaan erikoistuneet ravintolat. Kymmenet pienpanimot sekä suuremmatkin panimot osallistuvat tapahtumaan ja opastavat kävijöitä maistiaisten ohella.

Heinäkuussa Iisalmessa järjestetään Oluset ja Limuset. Olusia on järjestetty jo vuodesta 1998 lähtien. Limuset ovat alkoholittomia tuotteita esittelevät yhden päivän lastenfestivaalit, jotka järjestetään ennen Olusia. Oluiden maistelun ohella festivaaleilla on paljon ohjelmaa. Vuonna 2017 Olusilla esiintyi Apulanta ja vuonna 2018 Olusilla onkin 30-vuotisjuhlat tiedossa. Lappeenrannassa järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 Hito hyvä-pienpanimojuhlat. Juhlissa oli tuotteitaan esittelemässä 15 suomalaista pienpanimoa. Juhlissa oli luentoja, esityksiä, oluttelttamusiikkia sekä ruokatori. Hyvinkään olutfestivaalit järjestetään elokuun alussa Villatehtaassa. Festivaaleilla on tarjolla olutta, ruokaa ja live-musiikkia. Hyvinkään olutfestivaalit järjestävät Helsinki Beer Festival ja Olutseura William K.

turkubeerfestfi

Author turkubeerfestfi

More posts by turkubeerfestfi

Leave a Reply