Maailman tunnetuimmat olutfestarit

Kuulutko sinäkin artesaanioluiden rakastajiin? Maisteletko mieluiten pieniä määriä erilaisia oluita, vai ovatko kahden litran tuopit enemmän tyyliäsi? Olutfestarit, jotka ovat kasvattamassa suosiotaan entisestään oluen makua ja hauskanpitoa rakastavien harrastajien keskuudessa, vastaavat molempiin tarpeisiin. Jokainen olutta kerrankin maistanut tuntee yli 200 vuotta vanhan Oktoberfestin, joka on kaksiviikkoinen festivaali Saksan Münchenissä. Se tunnetaan suurimpana ja tuottoisimpana kansanjuhlana, johon osallistuu niin oluen superfaneja kuin yleisesti tapahtumasta kiinnostuneita henkilöitä ympäri maailman. Oktoberfest onkin levinnyt ympäri maailman ja tunnettua festivaalia juhlitaan vuosittain lokakuussa usealla mantereella, jopa Brasilialainen Blumenaun kaupunki on järjestänyt vuodesta 1984 lähtien oman Oktoberfestinsä. Artesaanioluiden tullessa muotiin, ovat olutfestivaalitkin yleistyneet ympäri maailman ja vannoutunut harrastaja voi nyt matkustaa ympäri vuoden pitkin maailmaa maistellen oluita erilaisilla festivaaleilla. Mikäli et kykene matkustamaan koko vuotta oluen perässä, löytyy myös kotimaastamme mahtavia festivaaleja, kuten “Suuret Oluet Pienet Panimot” -festivaali, joka kiersi kuluvana vuonna Suomea vieraillen kuudessa kaupungissa ympäri maan toukokuusta syyskuuhun. Jos kuitenkin Suomen festivaalit on jo kierretty ja säästötilisi saldo on käytettävissä kansainvälisten olutfestivaalien kiertämiseen, olemme koonneet sinua varten alle listan maailman tunnetuimmista olutfestareista, jotka jokaisen todellisen oluen rakastajan kannattaa katsastaa päästäkseen maistelemaan mallaksen makua useissa eri kulttuureissa.

Eurooppa vahvasti mukana pelissä

Mangolla maustetun oluen luvattu maa Australia on oiva kohde kaukomatkailun ja oluen yhdistämisestä haaveilevalle. Esimerkiksi maailmanlaajuisesti mainetta niittänyt Good Beer Week -olutfestivaali pitää sisällään yli 270 erilaista tapahtumaa eri puolilla Victorian osavaltiota vuosittain toukokuussa. Festivaali on kasvanut huimasti vuodesta 2011, jolloin se perustettiin, ja hanaoluiden tuottajat ovatkin viitanneet Good Beer Weekiin maailman parhaimpana hanaoluiden festivaalina. Vaikka houkuttelevia tapahtumia järjestetäänkin reilusti myös esimerkiksi rapakon toisella puolella Yhdysvalloissa ja jopa päiväntasaajan toisella puolella Etelä-Afrikan Kapkaupungissa asti, on Eurooppa ehdottomasti lyhyine etäisyyksineen suomalaisen olutfestivaalien fanin ykkösmantere. Oktoberfestin lisäksi lukemattomat muut olutfestarit kilpailevat keskenään vetäen turisteja ympäri vuoden festivaalien perässä suuriin Euroopan kaupunkeihin. Myös pienemmissä kaupungeissa järjestettävät olutfestarit ovat loistava tapa päästä tutustumaan pienempien panimoiden tuotteisiin. Edullisen olutelämyksen perässä voit matkustaa esimerkiksi Tsekkiin, jossa järjestetään vuosittain Czech Beer Festival. Mikäli mielit maistelemaan yli 900 erilaista alea britticharmilla maustettuna, suosittelemme ostamaan lennot elokuulle 2018 Lontoossa järjestettävään Great British Beer Festivaliin. Oluen tilaamista espanjan kielellä pääset harjoittelemaan Barcelona Beer Festivalilla maaliskuussa 2018, mikäli “una cerveza, por favor” on jo hallussa ja paikallinen kulttuuri on lähellä sydäntäsi oluen lisäksi.

Vaihtoehtoja jokaiselle budjetille

Mitä tämä lysti sitten oikein maksaa? Matkakulut hintatietoinen olutmatkailija pystynee pitämään ainakin Euroopan sisäisissä kohteissa kohtuullisen alhaalla varaamalla lennot ja hotellin ajoissa. Esimerkiksi Oktoberfesteillä sisäänpääsy on ilmainen, mutta yhden litran oluttuopin hinta on kohonnut jo 11 euroon, joten mukaan on hyvä varata kohtuullinen nippu rahaa. Festivaalikohtaiset lippujen hinnat vaihtelevat; Hong Kongin Beertopia-festivaaleille pääsee sisään maksamalla kahden päivän lipusta huimat 65 euroa, kun taas Helsingissä huhtikuussa 2018 järjestettävään Helsinki Beer Festivalin kahden päivän lipun saa vain 20 eurolla ja oluidenkin hinnat liikkuvat Oktoberfestiä inhimillisemmissä rajoissa. Mahdollisimman edullisesta olutfestivaalista haaveilevalle Belgrade Beer Fest Serbian pääkaupungissa Belgradissa on oiva vaihtoehto. Festari on Itä-Euroopan suurin, ilmainen, alueella on musiikkiesityksiä ja oluita on tarjolla sekä paikallisesta valikoimasta että ulkomaisilta panimoilta. Olutfestivaalien ympärille suunniteltu matkaaminen on loistava tapa päästä tutustumaan uusiin maihin ja kaupunkeihin ja maistelemaan oluiden kansainvälisiä makuja. Todellinen olutfani myös ymmärtää, kuinka suuri merkitys festivaaleilla on pienpanimoille – olutfestivaaleilla tuotteitaan esittelevät panimot valmistavat oluensa intohimolla ja rakkaudella, ja festivaaleille osallistuminen onkin myös oiva tapa tukea panimoyrittäjiä. Mikset siis pakkaisi jo laukkujasi ja suuntaisi olutfestivaaleille vaikkapa Serbiaan?

turkubeerfestfi

Author turkubeerfestfi

More posts by turkubeerfestfi

Leave a Reply